Wat maakt ons sterk? TEAM-werk!

Als je op zondag naar een willekeurige sportuitzending kijkt, vliegen na afloop van de wedstrijd de oneliners om de oren. “We hebben als team gewonnen. Mijn doelpunt is niet belangrijk, het teamresultaat telt. Hier trainen we heel de week met z’n allen voor.”

Tot mijn grote verbazing praten teamleden heel anders wanneer ze verliezen. Het teamgevoel is dan ineens een stuk minder geworden. Ze praten in termen van ‘ze’ in plaats van ‘we’. Veel spelers proberen oorzaken te vinden die bij anderen liggen. Wat ze vergeten: om te kijken wat ze zélf anders konden doen.

Het wij-gevoel

Als project-/bedrijfsleider van Civil Support ben ik dagelijks bezig om dit wij-gevoel te creëren en te koesteren. Wij winnen én verliezen samen. Wij zijn voortdurend op zoek naar onze sterkste teamopstelling. Teamwork, dat is binnen mijn projecten de grootste uitdaging. Bijvoorbeeld wanneer we een ontwerpproces met bewoners doorlopen. Hoe smelt je de verschillende werelden van de opdrachtgever, bewoner en de adviseur bij elkaar tot een goed team dat uiteindelijk als winnaar over de streep komt?

Vertrouwen winnen

Om als team te kunnen winnen, moet iedereen dezelfde spelregels volgen. Eerlijkheid, wederzijds respect en heldere communicatie zijn hierbij de randvoorwaarden om elkaar te kunnen vertrouwen. Dat kun je niet kopen of afdwingen; je moet het in elk nieuw team verdienen. Kun je je teamgenoten niet vertrouwen? Dan zal er bij een nederlaag altijd naar elkaar gewezen worden. Ik spreek dan ook liever niet over het creëren van draagvlak, maar over het creëren van vertrouwen.

Randvoorwaarden

Binnen een herinrichting starten we met het vaststellen van de randvoorwaarden. Die worden door alle teamleden aangeleverd. Denk hierbij aan gemeentelijk beleid, de huidige situatie, ervaringen, de omgeving en financiële middelen. Met deze randvoorwaarden bepalen we de project scope en het daadwerkelijke speelveld. Deze slag wordt vaak overgeslagen, of niet volledig gedeeld binnen het team. Hierdoor ontstaat onbegrip en gebrek aan vertrouwen.

Succesvolle bewonersparticipatie

Een succesvolle bewonersparticipatie meet je niet af aan hoeveel procent van de wensen van de bewoners in het ontwerp is vertaald. Het succes is af te meten aan het aantal teamleden dat vertrouwen heeft in het feit dat de beste oplossing is gevonden.

Tegenslagen overwinnen

Natuurlijk hoopt iedereen tijdens de start van een project dat het een succes wordt. Door hier op een positieve manier samen aan te werken, lukt dit ook bij het overgrote deel. Maar of de samenwerking écht een succes is geweest? Dat blijkt vaak pas bij tegenslagen. Wanneer alle teamleden dan ook in termen van ‘wij’ blijven denken en praten, heb ik er alle vertrouwen in dat ook die tegenslagen samen worden overwonnen.

Nieuwsgierig naar onze aanpak? Laat ons vertrouwen creëren tijdens jouw project!

Door Thomas de Kort

Leave a Reply