De groene pionier tussen de betonstraatstenen
De naam Civil Support betekent ‘civiele ondersteuning’. Bij veel mensen roept dat associaties op met wegen, bruggen en constructies. Toegegeven: de naam heeft niet echt een hoog flora-gehalte. Gelukkig werkt Civil Support niet alleen met grijs, maar ook met groen. Dat maakt mijn werk natuurlijk reuze-interessant en uitdagend!
Als opgeleid tuin- en landschapsinrichter was de keuze voor een baan bij het civieltechnisch adviesbureau Civil Support niet vanzelfsprekend. Maar de kansen om zowel groen en grijs binnen een project te ontwerpen, zorgen ervoor dat ik hier prima op m’n plek zit.
Een ontwerp: the best of both worlds
Civiel en natuur staan helaas regelmatig lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om het invullen van de beschikbare ruimte. Met name de beperkte openbare ruimte in het aardig volgebouwde Nederland zorgt ervoor dat het noodzakelijk is om slim te ontwerpen. Ik vind het een uitdaging om een ontwerp op papier te zetten dat recht doet aan beide aspecten. Een ontwerp dat met behulp van de juiste technische uitwerkingen ook realistisch is.
Winst behalen
Voornamelijk ondergronds is er nog winst te halen in het gezamenlijke gebruik van de ruimte. Zoals het maken van de juiste ondergrondse groeiplaats voor die ene boom die daar perfect kan uitgroeien, zonder dat we bang hoeven te zijn dat de bestrating binnen de kortste keren verzakt. Of het combineren van een laagte in het terrein voor wateropvang bij hevige regenbuien met beplanting, die daar de rest van het jaar zorgt voor een fraaie aanblik en het geen probleem vindt om af en toe natte voeten te hebben.
Civil Support wordt steeds groener
Naarmate de jaren vorderen, krijgt ook de groene tak van het bedrijf steeds meer vorm. Steeds meer opdrachtgevers weten ons te vinden. Niet alleen voor het civieltechnische ontwerp, maar ook voor het uitwerken van een bijpassend beplantingsplan. Wij kunnen dit totaalplaatje aanbieden.
Met bewoners aan de tekentafel
Natuurlijk maak ik ontwerpen die passen in de ruimtelijke context en de historie van een plek. Maar uiteindelijk moet de bewoner of gebruiker van die openbare ruimte zich daar ook prettig voelen. Het betrekken van die bewoners bij het ontwerp, is een zeer boeiend proces. Iedere keer dat wij een dergelijk traject starten, moet je de bewoners overtuigen dat wij het ontwerp niet al op de plank hebben liggen. Het is zeker niet zo dat we ze voor de vorm vragen hoe we hun ideeën zouden kunnen vertalen naar een ontwerp.
Samen voor goud
Weet je wat me ontzettend veel energie en inspiratie geeft? Het enthousiasme waarmee de meeste bewoners gezamenlijk meedenken over hun leefomgeving. Ik vind het een leuke sport om zoveel mogelijk wensen concreet te maken. En bij sport moet je in dit geval niet denken aan een wedstrijd die ik in mijn eentje wil winnen. Nee, ik wil winnen met een gezamenlijk team van opdrachtgevers, collega’s en bewoners. We gaan voor goud!
Door Jolanda van Mullem